Jaunā super gaļa – trusis? / Lenneward

Spēcīgākās idejas atbalsta

,
Redaktore
Foto Renārs Koris speciāli Forbes
Foto Renārs Koris speciāli Forbes

Ieva Igaune ar ģimeni divu gadu laikā izveidojusi lielāko gaļas trušu audzētavu Baltijā un jau eksportē 30% produkcijas.

Sešdesmit gadu laikā gaļas patēriņš pasaulē ir pieaudzis aptuveni sešas reizes. Arvien populārāki kļūs alternatīvi proteīna avoti, un, tā kā sirds un asinsvadu slimības ir nāves cēlonis Nr.1, cilvēki pievērš lielāku uzmanību ar uzturu uzņemtajam holesterīnam. Tas savukārt rada pieprasījumu pēc baltās gaļas. Tiem, kas to vēl nezina – tieši truša gaļa satur visvairāk olbaltumvielu, bet mazāk tauku un holesterīna, tāpēc tā kļuvusi par super gaļu cilvēkiem, kas dod priekšroku veselīgam uzturam. Turklāt truši ir salīdzinoši vieglāk audzējami – tie ir tīrīgi, izturīgāki pret slimībām, prasa mazāk darbaspēka, kapitāla un telpu.

Tieši šie argumenti pārliecināja Ievu Igauni (26) un viņas ģimeni, kad viņi meklēja idejas, kā izmantot ģimenes lauku īpašumu. Ar pusmiljona eiro kredīta un privātu investoru palīdzību viņi divu gadu laikā ir izveidojuši audzētavu Lenneward ar 13 tūkstošiem trušu, kas ir aptuveni trešā daļa no visiem Latvijā audzētajiem garaušiem. Pērn Lenneward apgrozīja 200 tūkstošus eiro, bet šogad plānots šo skaitli trīskāršot. Kaut gan truša gaļa ir veselīgāka, tā pasaules gaļas patēriņā veido pavisam niecīgu daļu – tik mazu, ka objektīva statistika par globālo truša gaļas tirgu pat nav pieejama. Ja ņem vērā FAOSTAT datus, izmantojot visu Lenneward ražošanas kapacitāti (100 tonnu gadā), varētu nodrošināt visu Lielbritānijas truša gaļas importu (2011).

Augot uzņēmēja Valērija Igauņa (viens no Felix Holding īpašniekiem) ģimenē, Ieva daudz ceļoja. Jaunieti aizrāva viesnīcu un restorānu bizness, tāpēc viņa studēja Šveicē, vienā no pasaules TOP 3 viesmīlības augstskolām Glion. Studiju laiku viņa pavadīja starp Šveici un Dienvidāfriku, praksē strādājot gan par istabu uzkopēju, gan konferenču koordinatori.

Pēc studijām atgriezusies Latvijā, Ieva kopā ar ģimeni sāka apsvērt biznesa idejas. Netālu no Saldus viņiem bija zeme, kur potenciāli varēja nodarboties ar lauksaimniecību. «Mēs sākām skatīties, kas šajā tirgū ir aktuāls, un nofokusējāmies uz gaļu. Tālāk jau meklējām nišu, kas vēl nebūtu aizņemta,» atceras Ieva. Pirmais solis – viņa sāka runāt ar radiem un draugiem par to, kādu gaļu viņi labprāt ēd. Tobrīd vairākiem bija mazi bērni, un viņu ēdienkartē bija arī truša gaļa. Tomēr, neraugoties uz šīs gaļas augsto uzturvērtību, gaļas trušu audzēšana Latvijā nebija attīstīta.

LENNEWARD IEGUVIS PASAULĒ AUGSTĀKO PĀRTIKAS STANDARTU BRC.

Lai izprastu truškopību, Ieva internetā meklēja ārzemju saimniecības ar mērķi tās apmeklēt. Līdz šodienai apskatītas septiņas saimniecības Krievijā, Francijā un Baltkrievijā. «Mēs pētījām gan pašu audzēšanu, gan realizāciju, rēķinājām, kāda ir pašizmaksa, vidējās izmaksas par pārstrādi, cenas veikalos.»

2013.gada pavasarī Ieva Igaune nodibināja uzņēmumu, 250 tūkstošu eiro starta kapitālu piesaistot no privātiem investoriem, kurus viņa nevēlas atklāt. Pēc Lursoft redzams, ka lielāko daļu finansējusi Krievijas pilsone Zinaida Jarsteva. Par šiem līdzekļiem viņa iegādājās īpašumu netālu no Lielvārdes, jo infrastruktūra ģimenes lauku īpašumā neļāva tur izveidot saimniecību. Viņi pārbūvēja te esošo ēku un uzbūvēja pirmos būrus 200 vaislas trušu.

Lai paplašinātos, vēl vajadzēja 750 tūkstošus eiro, un ģimene bija gatava ieķīlāt visu biznesu un privātmāju. Tomēr neviens neriskēja ieguldīt jomā, kas Latvijā nav attīstīta, un piešķirt naudu uzņēmējai bez pieredzes. Pusgadu ilga sarunas ar piecām bankām, līdz beidzot 75% no prasītās summas iedeva banka Citadele. «Nebiju domājusi, ka ar bankām ies tik grūti,» atklāta ir Ieva. Par šiem līdzekļiem uzbūvēja jaunas kūtis un līdz 1200 palielināja vaislas trušu skaitu.

Kamēr Ieva meklēja naudu, uzņēmums noslīpēja savu stratēģiju. Sākotnējā ideja bija ražot ekoloģisku truša gaļu un strādāt tikai eksportam, tāpēc arī zīmola nosaukums izvēlēts viegli uztveramu ārzemju tirgos – Lenneward Rabbitry. Tiesa, nodrošināt trušiem ekoloģisku barību izrādījās pārāk dārgi. Turklāt mazos produkcijas apjomus sākumā varēja realizēt tikai vietējā tirgū, tāpēc tika uzrunāti veikali SKY un Prizma, kam jau pēc mēneša piegādāja pirmās partijas.

Līdz ar trušu skaita palielināšanu radās jaunas problēmas – gaļas sadali ārpakalpojumā vairs nevarēja nodrošināt vajadzīgajos apjomos, tāpēc nācās būvēt savu kautuvi. Lai spētu izpildīt lielveikalu pasūtījumus un uzglabāt produkciju, uzņēmums piesaistīja Eiropas fondu līdzfinansējumu un izveidoja šoka saldētavu. Lenneward ieguva arī pārtikas kvalitātes sertifikātu BRC, kas ārzemēs kalpo kā kvalitātes garantija.

Tagad Lenneward iekļuvis arī Elvi tīklā, kā arī Stockmann un TOP!. Uzņēmuma fokuss ir svaiga gaļa, ko realizē sadalītu un safasētu. Tas ļauj pašiem strādāt ar 30% peļņu. Tomēr viņi joprojām mēģina labāk apgūt šo tirgu, kurā ir jāmāk ātri pielāgoties. Piemēram, pērn vasarā strauji kritās pieprasījums, un, lai to izlīdzinātu, viņi sāka ražot truša gaļas izstrādājumus – šašliku, cīsiņus, sardeles un pelmeņus. Savukārt rudenī visā Latvijā trušiem samazinājās ražība. «Es izsaucu veterinārārstu no Francijas, un viņš mums ieviesa mākslīgo apsēklošanu. Tas palīdzēs strādāt ar maksimālu jaudu,» atklāj Ieva.

Pašlaik Lenneward galvenais mērķis Latvijā ir nokļūt regulārajā Rimi sortimentā; tas nodrošinātu 30% saražotā noietu. Kamēr puses nevar vienoties par cenu, Rimi savu produkciju piedāvā galvenie konkurenti – lietuviešu gaļas vairumtirgotājs Baltic Larus un vietējā z/s Indrāni.

Kamēr Latvijas Rimi vēl domā, Lenneward jau parakstījis līgumu ar Igaunijas Rimi, kā arī lielveikalu ķēdi Selver. Strādājot ar šiem tīkliem tieši, jau patlaban 30% no saražotā Lenneward realizē Igaunijā, kur vietējo konkurentu faktiski nav. Igaunijā ar trušu audzēšanu nodarbojas pat mazāk nekā Latvijā – 2012. gadā reģistrēti vien trīs tūkstoši trušu māšu, līdz ar to tirgū tiek realizēta importēta gaļa.

Ieguvis pieredzi Igaunijā, uzņēmums nu skatās uz Skandināvijas tirgu – aģenta līgumu noslēgti Zviedrijā un Somijā, un pirmās partijas jau nosūtītas uz Helsinkiem. Tomēr Ievas Igaunes ambīcijas sniedzas vēl tālāk: «Mans mērķis ir ar mūsu truša gaļas konserviem nodrošināt NATO rezerves.»


Eksporta Padomi no Bislana Abdulmuslimova – Prezidents, AB Holding


Jāuzslavē Ieva, kas spēra drosmīgu soli un teorētiskās zināšanas viesnīcu biznesā praksē nostiprināja no paša zemākā amata, iegūstot pieredzi, kas ir reāls darbs. Drosmīgs solis ir arī startēt nišā, kas vēl jāattīsta.

Viņi jau izdarījuši pareizo izvēli, fokusējoties uz sadalītu svaigo gaļu un izstrādājumiem, jo truša gaļa pamatā joprojām tiek realizēta veselā gabalā. Tomēr, piemēram, fileja vai cīsiņi izpelnās lielāku interesi no pircēju puses. Ar šādiem produktiem viņiem jāstartē ne tikai Eiropā, bet jāskatās arī uz Ķīnas tirgu, kas ir TOP truša gaļas patērētājs.

Vēl bez tā, īpaši Baltijas tirgū, ir jāstrādā pie patērētāju skološanas, jo trusis lielākajai daļai ir maz pazīstams. Tā kā visi Lenneward produkti ir iepakoti, marķējumus uz iepakojuma var izmantot tieši šim nolūkam, piemēram, uzsverot gaļas uzturvērtību vai pievienojot instrukcijas, kā truša gaļu pareizi pagatavot. Šādi mārketinga paņēmieni vairos truša gaļas, kā arī paša zīmola atpazīstamību un popularitāti.

Bez mērķa nonākt NATO rezervēs ieteiktu mērķēt arī uz bērnudārziem, jo trusis ir pirmā gaļa, ko rekomendē tieši bērniem. Bērnudārzos varētu virzīt truša gaļas cīsiņus. Rēzeknes gaļas kombināta veiksmes stāsts ar bērnu cīsiņiem pierāda, ka fokuss uz veselīgu pārtiku bērniem ir pareizais virziens. Es pat uzceltu pusfabrikātu cehu, kas fokusētos uz cīsiņiem un gourmet produktiem medījumu stilā. Tie varētu kļūt par zvaigžņu produktiem, kas paņemtu visu ražošanu.

16006 Visi skatījumi 4 Skatījumu šodien

Atstāt komentāru

6 Komentāri par "Jaunā super gaļa – trusis? / Lenneward"


lipa
1 gads 1 mēnesis atpakaļ

Bulshits un bankrots!!! :((

ināra
1 gads 5 mēneši atpakaļ

super!ES arī audzēju trušus,bet nu nekādi nevaru ieiet Eiropas tirgū,nezinu pat no kā sākt.Mums te Latgalē mazas trušu audzētavas,nekādi nesanak apvienoties.

Ritvars
1 gads 3 mēneši atpakaļ

Sveiki esmu no latgales un vēlos sadarbību. 28321456 sazināmies.
Piezvaniet

Ineta
2 gadi 8 mēneši atpakaļ

Super, malači-ir tomēr Latvijā uzņēmīgi cilvēki!!! Visu cieņu. Man arī ir padomā biznesa ideja, neesošs pakalpojums Latvijā, bet nevaru atrast partneri :( .

Matīss
2 gadi 8 mēneši atpakaļ

Iespējams ne tur meklē :) kāda sfēra/nozare ir šim pakalpojumam?

Dzīvniekēdājs
2 gadi 8 mēneši atpakaļ

Tas bija tāds kā sveiciens, mājiens Lieldienu zaķu sakarā?

wpDiscuz