USD 0.85 btc 9273.23
facebook
twitter
instagram
linkedin
Žurnāls
Abonē žurnālu
Piesakies iknedēļas jaunumiem

Pierakstieties uz svarīgākajiem biznesa un tehnoloģiju materiāliem Latvijā

USD 0.85 btc 9273.23
Uzņēmēji 08. Septembris

Saldā dzīve

Katrīna Iļjinska

"Forbes Latvija" izdevēja

Jānis Vainovskis jau no bērna kājas zinājis, ka būs biškopis. Tagad viņa uzņēmums Meduspils ir lielākais medus ražotājs, kas neiepērk medu no citiem biškopjiem, taču pašu saražotais apjoms ir gana liels, lai nodrošinātu pastāvīgu sortimentu lielākajos veikalos.

Ideja par biškopību Jānim Vainovskim (49) radās piecu gadu vecumā, kad vectēvs mazo puiku paņēma līdzi uz kolhozu, kur viņš pirmo reizi iepazinās ar bitēm un saldo dažādu ziedu un medus aromātu. 1987. gadā, sākot skolas gaitas, jau pirmajās klasēs Jānis visiem teicis “Es būšu bitenieks!” Un viņš neatlaidīgi virzījies uz savu mērķi – pēc skolas iestājās tehnikumā, programmā Biškopis, praktizējās kolhozā. Kad kolhozs pajuka, Vainovskis izpirka no tā 70 bišu saimju un patstāvīgi nodarbojies ar biškopību. Kopš tiem laikiem uzņēmums pastāvīgi audzis, līdz šim lielāko apgrozījumu – vairāk nekā 100 tūkstošus eiro – sasniedzot 2017. gadā. Pēdējos trīs gados apgrozījums saglabājies iepriekšējā līmenī, un uzņēmums tikai pirmajā darbības gadā strādāja ar nelieliem zaudējumiem.

Jānim Vainovskim ir izdevies joprojām saglabāt privātu saimniecību, taču viņš sapratis, ka nopietnākā biznesā produktam ir nepieciešams noiets, bet, lai to nodrošinātu, vajadzīgs standarts, spēja piegādāt lielus apjomus regulāri un, protams, zīmols un iepakojums. Tagad Meduspils produkciju – 15 monohromā medus veidus, bišu maizi, ziedputekšņus un medu ar ogām – iespējams iegādāties Rimi klētī, Rāmkalnos, Liepkalnos, Lāču veikalos un citur. Kopumā Meduspils gadā iegūst vidēji  15 tonnu medus. Patlaban Jānim ir 350 bišu saimju, katrā no tām – 60–100 tūkstoši bišu. Viņš nodarbina piecus cilvēkus, taču palaikam apmāca arī praktikantus, piemēram, šovasar praksē ir 16 cilvēki.

Medu atkarībā no laika apstākļiem var sākt vākt aprīļa beigās, bet sezona beidzas septembrī līdz ar viršu medus ievākšanu. Daļa medus paliek pašām bitēm – siltums un ēdiens ir vienīgais veids, kā tās var pārziemot. Nodrošinot šos apstākļus, bites paliks dzīvas arī 30 grādu salā. Uz vienu bišu stropu pārziemošanai nepieciešami 20 litri medus. Kopumā Latvijā patlaban ir reģistrētas 103 000 bišu saimju.

 

 

...

Next page

Piesakies iknedēļas jaunumiem