USD 0.84 btc 9630.16
facebook
twitter
instagram
linkedin
Žurnāls
Abonē žurnālu
Piesakies iknedēļas jaunumiem

Pierakstieties uz svarīgākajiem biznesa un tehnoloģiju materiāliem Latvijā

USD 0.84 btc 9630.16
Vide 18. Decembris

Speciālā bioreaktorā RTU zinātnieki izaudzē spirulīnu

Forbes

Latvijas Izdevums

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki ideju par vērtīgās tropu mikroaļģes spirulīnas audzēšanu vēsajā klimatā pārvērtuši gatavā produktā, kas jau pieejams tirdzniecībā, informēja RTU.

“2018. gada janvārī ar ideju startējām RTU biznesa pirmsinkubatora “RTU IdeaLAB” atlasē, bet tikko piegādājām veikalam pirmo svaigas spirulīnas partiju,” pastāstīja stāsta Agnese Stunda-Zujeva, RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniece un uzņēmuma “SpirulinaNord” līdzdibinātāja.

Kā norādīja RTU, tradicionāli vienu no vecākajām aļģēm audzē seklos dīķos Āfrikā, kā arī tuksnešainos apgabalos ASV un Ķīnā. Eiropā to audzē siltumnīcās Itālijā, Spānijā un Francijas dienvidos. Tālāk uz ziemeļiem spirulīna pieejama vien kaltētā veidā. Taču mikroaļģu pulverim ir veca dīķa aromāts, kas daudziem nav patīkams. Savukārt svaigai spirulīnai nav izteiktas smaržas vai garšas.

Spirulīna ir labs olbaltumvielu, antioksindantu un dažādu vitamīnu avots. RTU zinātnieki spirulīnu audzē speciālā bioreaktorā, nodrošinot nepieciešamo ūdens temperatūru, apgaismojumu un barības vielas jeb aļģu “ēdienkarte”. Stunda-Zujeva norādīja, ka plāno turpināt pētīt, kā optimizēt mākslīgo apgaismojumu, lai panāktu pēc iespējas augstāku aļģu ražību pie mazāka enerģijas patēriņa.

Spirulīnu ražu RTU zinātnieki ievāc ik pārdienu, pārbauda tīrību, nekavējoties sadala to porcijās un sasaldē, lai nezaudētu aļģes vērtīgās īpašības. Pēc sasaldēšanas “SpirulinaNord” produktu safasē pa sešām 15 gramus lielām porcijām, katrā porcijā ir dienas deva nepieciešamo uzturvielu.

“SpirulinaNord” komandā darbojas Stunda-Zujeva, RTU Ūdens pētniecības zinātniskās laboratorijas vadošā pētniece Kristīne Veģere un biznesā pieredzējušais Kaspars Veģeris.

Pārtikas un veterinārais dienests reģistrējis “SpirulinaNord” kā pārtikas ražotāju.

Idejas attīstībai “SpirulinaNord” komanda izmantojusi vairāku Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) atbalsta instrumentus, ko Latvijas zinātniekiem, studentiem un uzņēmumiem piedāvā RTU Dizaina fabrika. Tāpat attīstībai piesaistīts arī finansējums no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmām un jauno uzņēmēju granta programmas “(ie)dvesma”. Kopumā piesaistīti 39 tūkstoši eiro.

...

Next page

Piesakies iknedēļas jaunumiem